3 korzyści zdrowotne płynące z chleba na zakwasie
11 maja 2021
Po poznaniu tych wielu korzyści zdrowotnych płynących z chleba na zakwasie, na pewno dodasz ten przyjazny diabetykom chleb do swojej diety, bardziej niż kiedykolwiek. Sprawdź!
Co to jest chleb na zakwasie?
Chleb na zakwasie powstaje w wyniku fermentacji mieszanki składającej się z mąki, wody i dzikich drożdży. Jak sama nazwa wskazuje, jest on kwaśny w smaku, dzięki bakteriom o nazwach Lactobacillus i Acetobacillus.
Podstawową różnicą pomiędzy chlebem zwykłym a chlebem na zakwasie jest źródło pochodzenia drożdży. Uważa się, że zakwas został zaadoptowany przez Greków od starożytnych Egipcjan około 800 lat p.n.e. Jeden z najstarszych chlebów na zakwasie został odkopany przez archeologów w pobliżu Berna w Szwajcarii około 3600 r. p.n.e.
Informacje żywieniowe
Chleb na zakwasie jest dobry dla układu trawiennego dzięki bakteriom o nazwie "Lactobacillus". Jest bogaty w prebiotyki i wapń, który pomaga w sprawnym trawieniu i wzmacnia kości. Chleb ten zawiera żelazo i selen, które zwiększają poziom hemoglobiny i wzmacniają układ odpornościowy.
Witamina B6, która jest dostępna w chlebie na zakwasie, wspomaga zdrowie mózgu, zapobiega depresji i poprawia metabolizm. W odróżnieniu od innych rodzajów pieczywa, natura skrobi ulega zmianie podczas procesu fermentacji, dlatego też jest ono tak korzystne dla zdrowia.
300 g chleba na zakwasie zawiera
- Kalorie 957Tłuszcz nasycony: 1,5 gTłuszcz jednonienasycony: 1,2 gTłuszcz wielonienasycony: 2,5 gSód: 2160 mgPotas: 420 mgWęglowodany: 176.5 gCukier: 10.8gBłonnik: 9.3 gBiałko: 39g
Witaminy i minerały
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
- Witamina B6: 0,3 mgWapń: 141 mgWitamina C: 0,6 mgWitamina E: 0,6 mgŻelazo: 11,6 mgWitamina K: 1,5 μgMagnez: 93 mgFosfor: 378 mgCynk: 3,2 mgMiedź: 0,5 mgMangan: 1,7 mgSelen: 89,1 μgTiamina: 1.3 mgRiboflawina: 1.1 mgNiacyna: 16.1 mgFolian 420 μgKolina: 52.5 mgBetaina: 175.8 mgWoda: 61.8gKwasy tłuszczowe: 0.4 gAminokwasy: 32.6 g
Korzyści zdrowotne płynące z chleba na zakwasie
Oto kilka korzyści zdrowotnych płynących z chleba na zakwasie, które są następujące.
1. Pomocny w kontroli poziomu cukru
Chleb na zakwasie jest pomocny w kontroli poziomu cukru, ponieważ ma niską zawartość glukozy, która ma 53 wartości w indeksie glikemicznym. Jest bogaty w magnez i kwas alfa-liponowy, które pomagają w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Ten chleb jest bogaty w wysokiej diety błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru i poprawia poziom cukru.
2. Pomocny w trawieniu
Kwas octowy zawarty w chlebie na zakwasie wytwarza bakterie jelitowe, które są pomocne w sprawnym trawieniu. Gluten jest białkiem, które dla wielu osób jest ciężkostrawne i powoduje problemy żołądkowe. Jednak wolniejszy proces fermentacji w chlebie na zakwasie sprawia, że gluten jest lekkostrawny. Ma niską zawartość fitynianów, dlatego jest łatwy do strawienia.
3. Korzystny w odchudzaniuChleb na zakwasie jest pomocny w odchudzaniu. Podczas procesu fermentacji powstają w nim krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które regulują całokształt diety. Dodatki obecne w tym chlebie - prebiotyki, probiotyki i synbiotyki - zmniejszają wagę. Poprawia również homeostazę glukozy, co jest ważne w procesie odchudzania. Chleb na zakwasie jest bogaty w witaminy, takie jak niacyna i folian, które pomagają w realizacji marzeń o utracie wagi.
Po przeczytaniu powyższych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia chleba na zakwasie, mamy nadzieję, że go wypróbujesz. Smacznego!