3 korzyści zdrowotne płynące z chleba na zakwasie

Po poznaniu tych wielu korzyści zdrowotnych płynących z chleba na zakwasie, na pewno dodasz ten przyjazny diabetykom chleb do swojej diety, bardziej niż kiedykolwiek. Sprawdź!

Co to jest chleb na zakwasie?

Chleb na zakwasie powstaje w wyniku fermentacji mieszanki składającej się z mąki, wody i dzikich drożdży. Jak sama nazwa wskazuje, jest on kwaśny w smaku, dzięki bakteriom o nazwach Lactobacillus i Acetobacillus.

Podstawową różnicą pomiędzy chlebem zwykłym a chlebem na zakwasie jest źródło pochodzenia drożdży. Uważa się, że zakwas został zaadoptowany przez Greków od starożytnych Egipcjan około 800 lat p.n.e. Jeden z najstarszych chlebów na zakwasie został odkopany przez archeologów w pobliżu Berna w Szwajcarii około 3600 r. p.n.e.

Informacje żywieniowe

Chleb na zakwasie jest dobry dla układu trawiennego dzięki bakteriom o nazwie "Lactobacillus". Jest bogaty w prebiotyki i wapń, który pomaga w sprawnym trawieniu i wzmacnia kości. Chleb ten zawiera żelazo i selen, które zwiększają poziom hemoglobiny i wzmacniają układ odpornościowy.

Witamina B6, która jest dostępna w chlebie na zakwasie, wspomaga zdrowie mózgu, zapobiega depresji i poprawia metabolizm. W odróżnieniu od innych rodzajów pieczywa, natura skrobi ulega zmianie podczas procesu fermentacji, dlatego też jest ono tak korzystne dla zdrowia.

300 g chleba na zakwasie zawiera

  • Kalorie 957Tłuszcz nasycony: 1,5 gTłuszcz jednonienasycony: 1,2 gTłuszcz wielonienasycony: 2,5 gSód: 2160 mgPotas: 420 mgWęglowodany: 176.5 gCukier: 10.8gBłonnik: 9.3 gBiałko: 39g

Witaminy i minerały

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

  • Witamina B6: 0,3 mgWapń: 141 mgWitamina C: 0,6 mgWitamina E: 0,6 mgŻelazo: 11,6 mgWitamina K: 1,5 μgMagnez: 93 mgFosfor: 378 mgCynk: 3,2 mgMiedź: 0,5 mgMangan: 1,7 mgSelen: 89,1 μgTiamina: 1.3 mgRiboflawina: 1.1 mgNiacyna: 16.1 mgFolian 420 μgKolina: 52.5 mgBetaina: 175.8 mgWoda: 61.8gKwasy tłuszczowe: 0.4 gAminokwasy: 32.6 g

Korzyści zdrowotne płynące z chleba na zakwasie

Oto kilka korzyści zdrowotnych płynących z chleba na zakwasie, które są następujące.

1. Pomocny w kontroli poziomu cukru

Chleb na zakwasie jest pomocny w kontroli poziomu cukru, ponieważ ma niską zawartość glukozy, która ma 53 wartości w indeksie glikemicznym. Jest bogaty w magnez i kwas alfa-liponowy, które pomagają w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Ten chleb jest bogaty w wysokiej diety błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru i poprawia poziom cukru.

2. Pomocny w trawieniu

Kwas octowy zawarty w chlebie na zakwasie wytwarza bakterie jelitowe, które są pomocne w sprawnym trawieniu. Gluten jest białkiem, które dla wielu osób jest ciężkostrawne i powoduje problemy żołądkowe. Jednak wolniejszy proces fermentacji w chlebie na zakwasie sprawia, że gluten jest lekkostrawny. Ma niską zawartość fitynianów, dlatego jest łatwy do strawienia.

3. Korzystny w odchudzaniuChleb na zakwasie jest pomocny w odchudzaniu. Podczas procesu fermentacji powstają w nim krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które regulują całokształt diety. Dodatki obecne w tym chlebie - prebiotyki, probiotyki i synbiotyki - zmniejszają wagę. Poprawia również homeostazę glukozy, co jest ważne w procesie odchudzania. Chleb na zakwasie jest bogaty w witaminy, takie jak niacyna i folian, które pomagają w realizacji marzeń o utracie wagi.

Po przeczytaniu powyższych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia chleba na zakwasie, mamy nadzieję, że go wypróbujesz. Smacznego!

Powiązane artykuły

Kosmetyki naturalne

Coraz więcej kobiet sięga po kosmetyki naturalne. Z pewnością jest to związane z ich niezwykłymi właściwościami - pielęgnują ciało, są zdrowe i bezpieczne dla naszego organizamu. Z roku na rok rośnie liczba fanów kosmetyków mineralnych i trend ten z pewnością wciąż będzie się utrzymywać.

Kosmetyki idealne dla alergików

Poprzez wyeliminowane ze składu kosmetyków mineralnych sztucznych składników zapachowych i barwiących są one zupełnie bezpieczne dla alergików. Rzesze osób borykająych się z  podrażnieniami skóry i alergiami sięga po kosmetyki mineralne.

Kosmetyki bez parabenów

Jak wiemy stosowane w tradycyjnych kosmetykach parabeny mają negatywny wpływ na nasz organizm - mogą powodować raka, zaburzać pracę układu odpornościowego, prowadzić do alergii i podrażnień skórnych. W związku z tym lepiej unikać tych składników.

Odkryj zalety kosmetyków mineralnych

Głównymi cechami przemawiającymi za stosowaniem kosmetyków mineralnych jest ich naturalny skład oraz pozytywne oddziaływanie na skórę, m.in. nie zatykają porów, są tolerowane przez alergików, nie zawierają wypełniaczy, mają właściwości pielęgnacyjne.

O autorce

Od kilku lat fascynuję się tematem naturalnych kosmetyków mineralnych. Rynek przesycony jest produktami, które pomimo zapewnień producenta niekoniecznie są zdrowe dla naszej skóry. W swoich artykułach przybliżam Wam zalety kosmetyków mineralnych i zachęcam do ich stosowania.

Pozdrawiam,

Natalia Stachura